Waar gaan we eens mee ophouden?

4. Cultuur, 7. Reflectie

De wet van Parkinson stelt dat een taak/project vanzelf ingewikkelder wordt en uitdijt naarmate er meer tijd voor de taak beschikbaar is. Wat is de tegenbeweging daarvan? Welke vraag hoort daarbij?

Herkomst van deze ‘wet’ is het resultaat van de onderzoeken die plaats vonden naar het gegeven dat de ministeries van de UK niet krompen toen alle koloniën verzelfstandigden.

Logisch zou zijn dat er mensen vrij zouden komen omdat het werk dat ze deden was vervallen. Maar dat gebeurde dus niet! De resterende taken werden een paar slagen complexer, processen werden langer en iedereen was weer de hele dag druk.

Ik ken dit verschijnsel uiteraard ook vanuit mijn opdrachten. De eeuwige vraag om meer formatie in ondersteunende processen is een uitvloeisel van deze wetmatigheid. Er komt altijd alleen maar werk bij en er gaat nooit werk af.

Een (inmiddels overleden) collega van mij (Ferd van Koolwijk) publiceerde in september 2000 een artikel met een prachtige titel: “Begin eens op te houden met…”  Ik citeer:

” Enige tijd geleden stelde ik tijdens een werkconferentie met directeuren van verzekeringsbedrijven de vraag: ‘en waar houden jullie nu eens mee op?’ De vraag wekte verbazing. Hij was nog niet eerder gesteld, laat staan besproken.

Aanleiding voor het stellen van de vraag was de klacht van de aanwezigen dat zij steeds minder tijd beschikbaar hadden voor het oorspronkelijke vak: het verzekeren. De organisatieprocessen, het omvangrijke interne ‘gedoe’, dreigde het eigenlijke werk met en voor klanten volledig te overschaduwen.

Nu is dat geen wonder, wanneer je bedenkt dat organisaties in onze tijd een bijna neurotisch aandoend patroon ontwikkelen: met de regelmaat van de klok zijn in de afgelopen decennia nieuwe procedures en beheerssystemen toegevoegd aan het toch al omvangrijke instrumentarium: het ‘gewoontelichaam’ van de organisatie.

Of het nu kwaliteitsmanagement is of zaken als arbobeleid, sociale- en milieujaarverslagen en functiewaarderingssystemen, een overzicht is bijna niet compleet te krijgen. Een groot aantal medewerkers besteedt veel tijd aan de instandhouding van het systeem, maar zin en bestaansrecht worden nauwelijks ter discussie gesteld. Het nieuw afgesprokene heeft onuitgesproken eeuwigheidswaarde gekregen.

Een organisatie die niet kan ophouden met zaken die hun tijd en functie gehad hebben en die een creatieve oplossing van chronische vraagstukken blokkeren, raakt verstopt. Alles volgens ‘Het grote Regelwerk’ doen kost onevenredig veel tijd en energie, en vraagt ruimte in het bewustzijn die daarmee voor het eigenlijke werk verloren gaat.”

Het verhaal gaat verder dat de mannen hun vragen over de vele relatiegeschenken omzetten in actie en daarmee heel snel een groot bedrag en veel ergernis bespaard is.

De moraal van het verhaal:

Stel je zelf regelmatig de vraag “waar ga ik eens mee ophouden” en test gewoon uit wat er gebeurt wanneer je stopt. Je zult verrast zijn over de resultaten en houdt meer tijd over voor de leuke en belangrijke zaken des levens.

Vraag: Wat is voor jou een goede gewoonte om eens mee op te houden?

Wil je hier meer van? Schrijf je in voor de Online Workshop Personal Lean. In een dagdeel is je e-mail in control, je agenda in balans en heb je in ieder weekend vakantie. Meer info vind je hier

Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 3 beoordelingen
Laden...

2 reacties

  • anton says:

    Goede en krachtige benadering. Je zult er van staan te kijken wat voor taken je kunt missen.
    Zorg dat je regelmatig deze review sessies uitvoert, op elk niveau in je organisatie.

  • Dirkje says:

    Heerlijke vraag: Waar houd jij, houd ik eens mee op? Ik ga er serieus mee aan de slag, besef dat ik er echt even over na moet denken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *