Over twee emmers (het einde van persoonlijke efficiency)

Geen categorie

Stel je eens voor: Je probeert zo goed mogelijk een grote emmer vol met 10 liter water over te gieten in een emmer van 5 liter water. Uiteraard lukt dat niet en loopt de helft loopt op de grond. Stel je ook nog voor dat je dit iedere dag opnieuw aan de orde is. Als dit beeld past op jouw werksituatie dan is er duidelijk iets fundamenteels aan de hand. Wat je wilt kan simpelweg niet.

twee emmers

De emmermetafoor kom ik tegen in situaties waarbij de grote emmer sluipenderweg weg steeds voller is komen te zitten door:

  • zaken ‘tijdelijk’ erbij te nemen die nooit meer weg gaan;
  • te vaak ‘ja’ te zeggen waar het beter een ‘nee’ had kunnen zijn;
  • te blijven hangen in allemaal zaken waarvan iedereen vindt dat jij er juist zo goed in bent maar waar je allang afscheid van had moet nemen.

Wat zijn de acties die we in deze situatie gaan doen

  1. Harder werken. Steeds meer tijd stoppen in werk door ’s avonds email te gaan verwerken, de zondagavond erbij te nemen enz. Waarmee je in een gevaarlijke neerwaartse spiraal terecht komt die je niet gaat helpen.
  2. Op zoek gaan naar timemanagement technieken en tools. Dagje GTD doen, de laatste productiviteitstools uitproberen om te zien of die je helpen de 10 liter te managen.
  3. Eindeloos takenlijsten maken en er nooit toe komen om de acties die erop staan ook werkelijk maar te doen.

Het zal duidelijk zijn dat geen van deze strategiën fundamenteel genoeg is om je duurzaam uit de problemen te helpen. Er is gewoon weg praktisch een einde aan persoonijke efficiency. Hier ontstaat de overgang naar het domein van de de persoonlijke effectiviteit en dat kent hele andere logica.

Wat wel te doen in een aantal praktische tips (doorverwijzend naar eerder blogs)

En natuurlijk: mij bellen of mailen voor een afspraak.

NB: Iedere gelijkenis met bestaande personen berust volledig op toeval. 🙂

Wil je hier meer van? Schrijf je in voor de Online Workshop Personal Lean. In een dagdeel is je e-mail in control, je agenda in balans en heb je in ieder weekend vakantie. Meer info vind je hier

Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 1 beoordelingen
Laden...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *